{ "title": "Vişne Kompostosu", "image": "https://www.komposto.gen.tr/images/visne-komposyosu.jpg", "date": "20.01.2024 14:32:22", "author": "Fidan Yıldırım", "article": [ { "article": "Vişne kompostosu, Komposto uzun yıllardır yapılıp tüketilen bir içecektir. Bir nevi geleneksel içeceklerimiz arasında yer almaktadır. Komposto yaz kıs yemek masalarımızda kendisine yer bulan bir içecektir. Birçoğumuz komposto kaynatıp taneleriyle birlikte tüketirken bazılarımızda tanelerini süzüp meyve suyu olarak tüketmeyi tercih ederiz. Birçok meyveden komposto yapmak mümkündür. Vişne kompostosu da bunlardan biridir. Vişne kompostosu Yazın taze vişne ile yapılabildiği gibi kış aylarında kurutulmuş vişne ile de yapılabilir. Öyle ki yaz aylarında topladığımız veya pazardan aldığımız vişnelerin saplarını ve çekirdeklerini temizleyip konservesini yaparak veya derin dondurucularda muhafaza ederek saklayıp kışın mis gibi vişne kompostosu hazırlayabiliriz. Vişne kompostosunu kaynatıp çocuklarımızın meyve suyu olarak içmelerini sağlayabiliriz. Vişne kompostosunu rengi ve tadından dolayı çocuklarımızda severek tüketeceklerdir. Vişne kompostosu sıcak yaz aylarında ferahlamamızı sağladığı gibi kış aylarında da vişneden bulunan vitaminler sayesinde bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirip hastalıklara karşı korunmamızı sağlar. Hem lezzeti hem de rengi ile yemek masalarımızı süsleyen vişne kompostosunu bu kadar anlatıp tarifini vermemek olmaz öyle değil mi? Dilerseniz sizinle paylaştığım tarif ile enfes bir vişne kompostosu hazırlayabilirsiniz.

Vişne kompostosu için gereken malzemeler
Vişne Kompostosu Nasıl Yapılır?

Öncelikle pazardan aldığımız vişnelerin çürüklerini temizleyip iyice yıkıyoruz. Ardından sap kısımlarını ve çekirdeklerini çıkartıyoruz. Vişnenin çekirdeğini çıkarmadan önce mutlaka yıkanmalıdır çünkü çekirdekleri çıkartırken vişnenin bir miktar suyu akacaktır sonrasında yıkanırsa bu vişne suları ziyan olmuş olur. Daha sonra derin bir tencereye iki litre suyu koyup kaynatıyoruz. Ardından kaynayan suya temizlediğimiz vişneleri ekleyip yaklaşık 10 dakika kaynatıyoruz. Daha sonra toz şekeri, kabuk tarçını ve karanfili ekleyip 5 dakika daha kaynatıyoruz. Kaynayan kompostoyu ocaktan indirip içerisine bir dal fesleğen veya reyhan ekleyip soğuması için bir kenara alıyoruz. Vişne kompostosu soğuyunca içerisine koyduğumuz kabuk tarçın ve reyhanı çıkartıyoruz. Vişne kompostosunu damak zevkinize göre şeker ayarı yapabilirsiniz ekşi tadından dolayı 3 su bardağı şekeri kaldırabilir. Hazırladığınız vişne kompostosunu soğuk servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Not: Vişne kompostosunu yaz aylarında yapıp cam kavanozlarda saklayıp kışın tüketmeyi düşünüyorsanız şeker ve su miktarını çoğaltıp konsantre vişne kompostosu yapabilirsiniz. Tüketmek için açtığınızda su miktarını artırarak bir taşım kaynatıp tüketebilirsiniz. Ayrıca vişnelerin çekirdeklerini temizlemek zahmetli geliyorsa çekirdekli olarak da kaynatabilirsiniz.
" } ] }