{ "title": "Mürdüm Eriği Kompostosu", "image": "https://www.komposto.gen.tr/images/murdum-erigi-kompostosu.jpg", "date": "21.01.2024 04:05:27", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Mürdüm Eriği Kompostosu, Mürdüm eriği mor renkli meyvelerden bir tanesi olup son zamanlarda özellikle uzmanlardan mor renkli sebze ve meyvelerin antioksidan içermesi nedeni ile çok faydalı olduklarını sık sık duymaya başladık. Bu meyve de bol miktarda B1, B2, B3, B6, A, C ve E vitaminleri bulunmaktadır. Potasyum ve magnezyum içeriği fazla olduğu için kan basıncını dengeleyen bir özelliğe de sahiptir. İçerisindeki lif miktarının fazla olması sebebi ile kabızlığa iyi geldiği bilinmektedir. Ayrıca iyi bir idrar söktürme özelliğine de sahiptir. Kansızlık sorunu yaşayanlar içinde iyi bir kan yapıcıdır. Kan şekerini düzenler. Kurutulmuş halinde lif özelliği daha ağır basmaktadır. İçeriğindeki C vitamini nedeni ile bağışıklık sistemini ve vücut direncini kuvvetlendirmektedir. Kalp ve tansiyon problemi olanlar, adet düzensizliği yaşayanlar, kabızlık şikâyeti olanların bol bol tüketmesi gereken bir meyvedir.

Bu meyveyi alıp güzelce yıkayıp sürekli masamızın üzerinde, elimizin altında bulundurursak daha kolay bir yeme alışkanlığı kazanabiliriz. Çocuklarımızda bizden gördüklerini uygulayacaklar ve bu mucizevi besini daha fazla tüketeceklerdir. Bu besini sadece yazın tüketip kış aylarında ise mahrum kalmak pek akıllıca bir davranış olmaz sanırım. Bundan dolayı yazın kurutarak kış ayların dada rahatlıkla tüketebiliriz. Mürdüm eriği kompostosu yazın taze taze yapılabilir fakat kışın tazesini bulamayacağımıza göre kompostoyu hazırlayıp sıcakken kavanozlara doldurup dolapta uzun müddet saklayabiliriz.

Taze Mürdüm Eriği kompostosu malzemeler
Taze Mürdüm Eriği Kompostosu Nasıl Yapılır?

İlk etapta şeker ve suyu bir tencerede kaynatıyoruz suyumuz kaynadıktan sonra güzelce yıkayıp çekirdeklerini çıkartıp doğramış olduğumuz mürdüm eriklerini, karanfil ve tarçını tencereye atıyoruz. 5-6 dakika kadar pişirdikten sonra altını kapatıp kendi halinde soğumaya bırakıyoruz. Eğer daha uzun süre kaynatırsak erikler dağılır ve hoş bir görüntü oluşmaz. Sıcaklığın etkisi ile zaten yumuşamaya devam edecektir. Tadına baktığınız zaman ilk etapta ekşi gibi olması sizi yanıltmasın soğudukça tadı yerine gelecektir. Soğuyunca afiyetle yiyebilirsiniz.

Burada size hemen bir kolaylık sunmak istiyorum. Kış aylarında elinizin altında taze mürdüm eriği kompostosu bulunsun isterseniz, yapmanız gereken çok basit bir yöntem var. Kompostomuzu yukarıda anlattığım şekilde yapıp sıcakken kavanoza doldurup ağzını yeni almış olduğunuz konserve kapağı ile sıkıca kapatırsanız ve ters çevirip soğuduktan sonra buzdolabınıza yerleştirirseniz kış boyu elinizin altında dilediğiniz her an hazır kompostonuz hazır olarak sizi bekleyecektir.

Hepinize afiyet olsun.
" } ] }