{ "title": "Kuru Kayısı Kompostosu", "image": "https://www.komposto.gen.tr/images/Kuru-Kayisi-Kompostosu-63.jpg", "date": "19.01.2024 10:37:01", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Kuru Kayısı kompostosu; Kuru kayısı hem potasyum açısından zengin olan hem de besleyici olan bir besindir. Stres, sindirim sorunları ve kansızlığa iyi gelen bir besindir. İçeriğindeki A vitamini sayesinde cilt bozukluklarının tedavilerinde kullanılan bir besindir. Ayrıca kuru kayısı bunların yanında görme sorunlarında da fayda sağlayan bir besindir. O yüzdende kuru kayısının normal yenmesinin yanında kompostosu da sıkça yapılan bir besindir. Aynı zamanda lifli bir meyvedir. O yüzdende kanser gibi tehlikeli bir hastalığa da iyi gelir. Kuru kayısı çok yönlü bir besin oluşundan ötürü çok tercih edilir. Kompostosu en çok yapılan meyvelerin başında gelir. İçeriğinde bulunan Antioksidan özelliği ile yaşlanmayı geciktirerek kırışıklıkları önleyici etkisi vardır.

Ülkemizde Malatya bölgesinde yetiştiriciliği en yoğun olan bölgedir. İster taze olarak isterseniz de kuru kayısı olarak tüketebileceğimiz kuru kayısın tercihe göre kompostosu da yapılır. Gelelim kuru kayısı kompostosunun malzemelerine ve yapılışına.

Kuru kayısı kompostosu malzemeleri
Kuru kayısı kompostosu nasıl yapılır?

İlk önce kuru kaysıların temizlemesi gerekir. Bol su ile yıkanarak temizlenen kuru kayısıları bir kabın içerisine koyup, içerisine sıcak su ilave ederek ortalama beş dakika kadar bekletiriz. Daha sonra bir süzgeç yardımı ile kuru kayısılar suyundan ayrıştırılarak tencere içerisine dökülür. İçerisine toz şeker ve suyu ilave edilerek kaynayana kadar yüksek ateşte pişirilir. Karışım kaynadıktan sonra ateşi orta kısık hale getirilerek kuru kayısılar yumuşayıncaya kadar pişirilmeye devam edilir. İçerisine en son olarak karanfil ve tarçında ilave edilerek bir iki tur daha kaynatılır ve ocaktan alınır. Soğuması için bir kenarda bekletilen kuru kayısı kompostosu karışımımız daha sonra istediğiniz zaman servis edilebilir. Şimdiden afiyet olsun.
" } ] }