{ "title": "Komposto", "image": "https://www.komposto.gen.tr/images/komposto.jpg", "date": "22.01.2024 00:40:14", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Komposto, yaz aylarında meyvelerden yapılan soğuk serinletici bir karışımdır. Yazın yetişen elma, armut, ayva, kayısı, kiraz gibi taze meyvelerin kompostosu yapılabilir. Komposto bizim ülkemizde yapılan ve tüketilen bir karışımdır. Komposto bol vitaminli ve enerji veren bir içecektir. Yapacağınız kompostoyu çeşitli baharatlarla tatlandırabilirsiniz. Örneğin şeftali kompostosu için badem katarak değişik lezzetler yakalayabilirsiniz. Kompostonun bozulmaması için ne çok soğuk ne de çok sıcak ortamlarda bulunmaması ve kuru bir ortamda muhafaza edilmesi gerekir. Aksi durumda yaptığımız kompostonun tadı bozulur.

Ramazan aylarında özellikle sahur zamanı komposto tüketilir hem serinletici olması hem de sıvı olması bizler için orucu tutmakta kolaylık sağlar. Çünkü komposto hem hafif hem de sıvı olduğundan tüketilmesi en rahat içecektir. Özellikle kuru üzüm kompostosu çoğu anne tarafından bilinen en kolay kompostodur. Ramazan'da iftar vakti de yemeklerden sonra içilebilen en hafif tatlı içecektir. Kuru meyvelerin kompostosu yapılırken meyvelerin önceden suda bekletilmesi ve iyice yumuşaması sağlanmalıdır. Sert olan elma ve armut gibi meyveleri yapılacak olan şekerli su ile iyice kaynatılmalıdır. İçi beyaz olan meyveleri hemen yapmayacaksanız mutlaka limonlu az tuzlu suda bekletilmelidir.

Komposto malzemeleri
Komposto Nasıl Yapılır?

Elmalar küp-küp doğranarak hazırlanır. Daha sonra bir tencereye belirttiğimiz miktarda olan 8 bardak su ve 2 bardak şeker tencereye konularak kaynatılır. Tencerede kaynayan şerbet hazır olmaya yani kaynamaya başladığında küp şeklinde doğranan elmalar ilave edilir. Karışım kaynamaya devam ederken eklenen elmalar yumuşayana kadar kaynatılmaya devam edilir. Elmalar yumuşayınca komposto tencereden kaselere dağıtılarak soğumaya bırakılır.

Afiyet olsun.
" } ] }