{ "title": "Kayısı Komposto", "image": "https://www.komposto.gen.tr/images/kayisi-komposto.jpg", "date": "19.01.2024 16:08:06", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Kayısı komposto, kayısı yaz dönemlerinde olan bir meyvedir. Türkiye'de genellikle Akdeniz bölgesinde yetişmektedir. En çok Malatya ve Mersin Mut'ta yetişmektedir. Kayısının en erken yetiştiği Mut ilçesidir. Kayısı ağacının çiçekleri beyaz ve pembemsi renkli olup yapraklardan önce meydana gelir. Daha sonra yaprakları yetişir. Kayısının rengi sarımsı-turuncu gibidir. Taze tüketilmesinin yanında güneşte kurutularak da değerlendirilir. Kuru kayısı kışında tüketileceğinden kayısının mevsimi geçtikten sonra kış aylarında da insanlar kullanmak için kayısıların çoğunu kurutarak muhafaza ederler.

Kayısı Komposto malzemeleri
Kayısı Komposto Nasıl Yapılır?

Taze kayısıları iyice yıkarız. Sonra 1 litre su ve belirttiğimiz miktardaki şeker tencereye konularak kaynatılır. 5 dakika kaynadıktan sonra hazırladığımız kayısılar tencereye eklenir ve yumuşayana kadar kaynatılır. 5 dakikada böyle kaynadıktan sonra kayısıların yumuşadığını gördüğümüzde altını kapatırız. Biraz dinlendikten sonra Kayısı Kompostosuna, karanfil ve çubuk tarçını ilave ederiz. Tencerenin Kapağını kapatıp soğumaya bırakırız.
" } ] }