{ "title": "Karışık Komposto", "image": "https://www.komposto.gen.tr/images/karisik-komposyo.jpg", "date": "20.01.2024 23:06:53", "author": "Fidan Yıldırım", "article": [ { "article": "Karışık komposto. Komposto içerisinde bulunan malzemeler sayesinde bol vitaminli bir içecektir. Komposto yaz aylarında kurutulmuş meyvelerden hazırlanabileceği gibi taze meyvelerden de hazırlanabilir. Yaz aylarının bunaltıcı sıcaklarında bir kâse komposto ile serinleriz. Her türlü meyve ile komposto hazırlayabiliriz. Örneğin erik, elma, şeftali, üzüm, kayısı gibi birçok meyvenin tazesi ve kurusu ile ayrı ayrı komposto hazırlayıp tüketebiliriz. Bununla birlikte bütün meyveleri karıştırıp karışık kompostoda hazırlayabiliriz.

Ek gıdaya başlamış olan çocuklarımızın su şişelerine ve biberonlarına hazırladığımız komposto suyundan koyup ellerine verdiğimizde severek içeceklerdir. Böylelikle çocuklarımız doğal ve hijyenik olarak hazırladığımız meyvelerin suyu ile beslenmiş olurlar. Bizim hazırlayacağımız karışık kompostoya kullandığımız vişne, erik, kayısı, şeftali armut gibi meyvelerin besin değeri oldukça yüksektir. Dolayısıyla sıcak yaz aylarında tükettiğimiz komposto vücut direncimizi artırır.

Komposto yeni doğum yapan bayanların bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği gibi sütlerinin hem miktarını hem de kalitesini artırır. Sindirim ve bağırsak problemi yaşayan kişiler karışık komposto tüketebilirler. Karışık kompostonun içerisinde kullanılan meyvelerin lifli özelliğinden dolayı sindirim ve bağırsak problemlerini ortadan kaldıracaktır. Karışık kompostosu hazırlarken meyveler erimeden tane tane nasıl kalır ve en lezzetli nasıl yaparız öğrenmek ve denemek isterseniz sizlerle paylaştığım tarife uymanız yeterli olacaktır.

Karışık komposto için gerekli malzemeler
Hazırlanışı. Öncelikle derin bir tencereye suyu koyup kaynamaya bırakıyoruz. Daha sonra Armut ve elmanın kabuklarını soyup küçük küpler şeklinde doğruyoruz. Doğradığımız meyveleri kaynayan suya ekleyip 5 dakika kaynatıyoruz. Bir kâse vişneyi yıkayıp saplarını ve çekirdeklerini çıkartıyoruz. Daha sonra aynı şekilde temizlediğimiz üzümlerle birlikte tencereye ekliyoruz ve bunlarla birlikte 5 dakika kaynatıyoruz. Daha sonra çekirdeklerini çıkartığımız kayısı ve erikleri küçük küçük doğrayıp kompostoya koyuyoruz. Yaklaşık 10 dakikada bütün meyvelerle birlikte kaynayan kompostoyu ocaktan indiriyoruz. Ocaktan indirdiğimiz karışık kompostoya kabuklarını soyup küçük küçük doğradığımız şeftalileri, toz şekeri ve kabuk tarçını koyup karıştırıyoruz. Son olarak kabuklarını soyduğumuz limonu ince halkalar şeklinde dilimleyip karanfil ile kompostonun içerisine bırakıyoruz. Öncelikle bir miktar dışarıda soğuyan kompostoyu daha sonra buz dolabında iyice soğutuyoruz. Soğuyan kompostonun içerisinden limonları karanfili ve tarçını çıkartıp soğuk olarak servis yapabilirsiniz. Kompostonun şekeri ve suyunu dileğinize göre azaltıp artırabilirsiniz şimdiden ellerinize sağlık ve afiyet olsun.
" } ] }