{ "title": "Çilek Kompostosu", "image": "https://www.komposto.gen.tr/images/cilek-kompostosu.jpg", "date": "21.01.2024 09:57:38", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Çilek kompostosu, kısaca çileğin şekerli su ile kaynatılması sonucu elde edilen bir tatlı türüdür. Herkesin bildiği ve sıklıkla yaptığı hafif bir tatlıdır. Serinletici özelliği sayesinde sıcak yaz aylarının vazgeçilmezidir. Sindirimi oldukça hafiftir. Yapımı çok pratik ve kolaydır. Çileklerin komposto yapımı öncesi mutlaka kontrol edilmesi gerekir. Ezilmiş ya da olmamış çileklerin kullanılmaması kompostoda istenmeyen bir tat oluşmasını engeller. Ayrıca çilek seçiminde daha küçük boydaki çilekler tercih edilmelidir.

Çilek Kompostosu İçin Malzemeleri
Çilek Kompostosu Nasıl Yapılır?

Çilekler üzerlerindeki kumlar gidene kadar soğuk su ile iyice yıkanır. Daha sonra sularının süzülmesi için süzgeçte bekletilir. Çilekler boyutlarına göre gerekirse bıçak yardımıyla ikiye ya da üçe bölünebilir. Su ve şeker komposto yapımı için uygun bir tencereye alınarak ara ara karıştırılır. Şekerli su yüksek ateşte kaynamaya başlayınca çilekler ilave edilir. Yüksek ateşte kaynatılmasının sebebi çileklerin zarar görmeden aromasını ve rengini bırakmasını sağlamaktır. Çilekler yaklaşık 5 dakika kadar kaynatıldıktan sonra üzerine yarım paket vanilya ilave edilir ve karıştırılır. Daha sonra tencere ocaktan alınır. Oda sıcaklığında bekletilir. Ilınan çilek kompostosu soğuması için buzdolabına kaldırılır. Sunum kaselerine alınarak soğuk olarak servis yapılır.

Afiyet Olsun.

" } ] }