{ "title": "Ayva Kompostosu", "image": "https://www.komposto.gen.tr/images/ayva-kompostosu.jpg", "date": "19.01.2024 04:51:52", "author": "Fidan Yıldırım", "article": [ { "article": "Ayva kompostosu, Komposto ve komposto çeşitleri bir çoğumuzun çocukluğunda içtiği tek meyve sularıdır. Bu komposto çeşitlerinin içerisinde başı çekenlerden biri de ayva kompostosudur. Ayva kış aylarında bulabileceğimiz vitamin değeri oldukça yüksek bir meyvedir. Ayva sert yapısından dolayı meyve olarak tüketmektense reçel, tatlı ve komposto olarak tercih edilmektedir. Ayva komposto olarak tüketildiği taktirde insan sağlığına birçok faydası bulunmaktadır. Örneğin vitamin, mineral, kalsiyum, demir ve fosfor oranı yüksek olduğundan bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Kış aylarında soğuk algınlığına bağlı birçok hastalık kol gezmektedir ayva kompostosu bu hastalıklardan korunmak içinde iyi bir alternatiftir. Ayrıca akciğer, mide, gözler, boğaz ve iç organlarda bulunan hastalıkların tedavisine de yardımcı olmaktadır. Ayva Güney Afrika'da Birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Az şekerli bir porsiyon ayva kompostosu mide bulantısını önlediği gibi ishale de iyi gelmektedir. Yapımı oldukça kolay olan ayva kompostosu diyabet, hipertansiyon, kansızlık ve gastrit gibi rahatsızlıklara da iyi gelmektedir.

Ayva kompostosu için gereken malzemeler
Ayva Kompostosu Nasıl Yapılır?

Ayva kompostosu yapmak için öncelikle ayvaları bir güzel yıkayıp kabuklarını soyuyoruz. Ayvalarda bere olup kararan yerleri kesiyoruz ardından dilimleyip ortadaki çekirdek kısımlarını derince kesiyoruz. Daha sonra Dilediğimiz küçüklükte ayvaları küp-küp doğruyoruz. Doğradığımız ayvaların üzerine yarım limonu sıkıp bir kenara kayarken biz derince bir tencereye iki litre su koyup kaynatıyoruz. Daha sonra Ayvadan çıkardığımız çekirdekleri karanfili ve kabuk tarçını Varsa bitki çayı süzgecine yoksa ince bir tülbente koyuyoruz. Kese yaptığımız tülbentin ucu dışarıda kalacak şekilde tencereye bırakıyoruz. Karanfil ve kabuk tarçın ayva kompostosuna enfes bir aroma bırakırken ayva çekirdekleri de çok hoş pembe bir renk verecektir. Ardından kaynayan suya ayvaları ekleyip yaklaşık 15 dakika kaynatıyoruz. Kaynama süresi ayvanın sertliğine göre değişebilir. Yaklaşık 15 dakika kaynayan ayvaların üzerine toz şekeri ilave edip birkaç dakika daha kaynatıyoruz. Dilerseniz damak zevkinize göre su ve şeker oranını artırıp eksiltebilirsiniz. Daha sonra ayva kompostosunu ocaktan indirip soğumaya bırakıyoruz. Soğuyan kompostonun içerisindeki tülbenti çıkartıp içerisine armut, kivi, gibi meyveler ekleyerek servis yapabilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık size ve sevdiklerinize afiyet şifa olsun.
" } ] }